Συλλογή 14: Ένα γόνιμο μέλλον
Ας αντιτάξουμε στα καταναλωτικά πρότυπα τα βιβλία της Συλλογής, που είναι ειδικά φτιαγμένη για να σπάει τα πρότυπα αυτά και να τα αντικαθιστά με την ωραία, γόνιμη σκέψη των Ελλήνων, που κτίζει πολιτισμούς από το μηδέν και παράγει τις οικονομίες που τους ταιριάζουν.
Αν ζούσαν σήμερα, οι ωραίοι πρόγονοι που έκτισαν τον κόσμο των θεών και των ανθρώπων μέσα από το χάος, σίγουρα θα μας συμβούλευαν να ακολουθήσουμε τα πρότυπα τους, σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την δική μας κοινωνία.
Στην Ελλάδα γεννήθηκε κάποτε ο Άνθρωπος, ως ον θεϊκής προέλευσης και καταγωγής, δυνάμενο να τροποποιήσει την πραγματικότητα με τις δικές του σκέψεις, ως υπόσταση πνευματικής ουσίας και ως μέλος μιας κοινωνίας που πάντα υποστηρίζει την εξέλιξη του ανθρώπου.
Ο Σοφοκλής σήμερα θα μιλούσε για «Τα ανθρώπινα πάθη και η λύτρωση», γιατί θα έκανε έναν από τους συνηθισμένους του περιπάτους στην Αθήνα και θα διαπίστωνε διαισθητικά, πόσο θλιμμένοι και μελαγχολικοί είναι οι άνθρωποι και πόσο πολύ χρειάζονται τις πνευματικές δυνάμεις που θα τους ενώσουν ξανά σε έργα κοινά.
Ο Σωκράτης, σήμερα θα μιλούσε σίγουρα για «Το σύγχρονο Ελληνικό θαύμα», γιατί ήταν άνθρωπος που ζούσε για το μέλλον, με πνεύμα αφάνταστα νεανικό και ήξερε πως στις δύσκολες στιγμές σφυρηλατείται ο άνθρωπος για να δώσει ό,τι έχει από θεϊκό υλικό.
Ο Πλάτωνας σήμερα θα μιλούσε για την «Αφύπνιση της Ελληνικής διανοίας», αυτό είναι το έργο το συλλογικό που μπορεί να ενώσει όλες τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας ξανά, για να δημιουργηθεί κάτι νέο στα θεμέλια τα παλιά.
Ο Αριστοτέλης σήμερα θα μιλούσε για τις «Μορφές της Λογικής στην σύγχρονη Εποχή», για το πώς ο άνθρωπος πρέπει να έχει την λογική να περιλαμβάνει στην σκέψη του κάθε στοιχείο νεωτεριστικό, που ταιριάζει με τις αρχαίες της δομές και τις φιλοσοφικές της βάσεις τις σταθερές.
Γιατί Λογική είναι να ενστερνίζεσαι το νέο και να ανανεώνεις το παλιό, για να είναι αυτά πάντα σε μια δημιουργική μεταξύ τους συναλλαγή.