Η Μέθοδος Αυτοβοήθειας και Αυτοβελτίωσης και η εφαρμογή της

Η Μέθοδος για την Αυτοβοήθεια και την Αυτοβελτίωση, που ονομάζεται Δύναμη της Διανοίας, είναι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη ζωή και ένας εφαρμοσμένος τρόπος βοήθειας του ανθρώπου.

Είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος, που σε βοηθάει να σταθείς στα πόδια σου και να είσαι πιο ισχυρός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχεις.

Τα βιβλία της Μεθόδου είναι κατάλληλα για εσένα  που θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου, αλλάζοντας πρώτα τον Εαυτό σου και σου δίνουν όλες τις δυνάμεις για να το πραγματοποιήσεις.

Στο Βιβλιοπωλείο Δίαυλος και στο blog dynamidianoias.com μπορείς να περιηγηθείς όλα τα διαθέσιμα βιβλία και να διαβάσεις όλες τις γενικές και ειδικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και την εφαρμογή της Μεθόδου.

Καλύτερο είναι να ξεκινήσεις την εφαρμογή της Μεθόδου ελεύθερος και χωρίς προκαταλήψεις προκειμένου να είσαι έτοιμος να σου «μιλήσουν» τα βιβλία και όχι με την λογική ότι «αντιλαμβάνομαι τα προβλήματά μου και θέλω να τα επιλύσω». Αυτή είναι η αρχή της Μεθόδου, απλή και αποτελεσματική.

Καθώς θα γίνεσαι όλο και πιο ικανός στην αναγνώριση των προβλημάτων σου, η Μέθοδος θα συνιστά τον πνευματικό σου αρωγό στο να βρεις τις κατάλληλες διεξόδους. Ο ίδιος θα διαπιστώσεις με ποιο τρόπο θα είναι αποτελεσματικότερη η Μέθοδος, ακριβώς επειδή είναι απολύτως προσωπική και ξεχωριστή για τον καθένα. 

Για να αξιοποιήσεις την Μέθοδο, πρέπει να ξεκινήσεις, διαβάζοντας ένα Βιβλίο-Δίαυλο. Δεν έχει σημασία ποιο βιβλίο θα διαλέξεις. Όποιο και αν είναι αυτό είναι σωστό, γιατί είναι το πρώτο βήμα.

Η Μέθοδος σου δίνει πολλές δυνατότητες για τη συνέχεια. Εσύ διαλέγεις και αποφασίζεις για τις επιλογές που θα κάνεις.

1. Μπορείς να διαβάσεις ένα δεύτερο Βιβλίο-Δίαυλο και στην συνέχεια ένα τρίτο κ.ο.κ. Πριν όμως αρχίσεις να αναζητάς ένα δεύτερο βιβλίο, καλό είναι να κάνεις αναζήτηση για το τι άλλο έχει να σου προσφέρει το πρώτο βιβλίο, μέσα στο site.

2. Μπορείς να βρεις πως συμμετέχει το Βιβλίο που διάβασες στην ανάλυση ενός επίκαιρου θέματος που είναι τίτλος μίας Συλλογής. Η Συλλογή πραγματεύεται ένα θέμα της επικαιρότητας μέσω μίας συζήτησης «στρογγυλής τραπέζης» στην οποία συμμετέχουν διάφορα Βιβλία-Δίαυλοι.

3. Μπορείς να βρεις πως συμμετέχει το Βιβλίο που διάβασες στην εξέταση ενός συγκεκριμένου θέματος που είναι τίτλος μίας Σειράς. Η Σειρά μελετάει ένα διαχρονικό ζήτημα, μέσω της συμμετοχής στην εξέτασή του 6 συγκεκριμένων Βιβλίων-Διαύλων.

4. Διαβάζοντας το Βιβλίο-Δίαυλο, έρχεσαι σε επαφή με τις πηγές της σκέψης του Εμπνευστή του. Ο Εμπνευστής είναι μία ιστορική φυσιογνωμία, οι σκέψεις, το έργο και ο βίος της οποίας ενέπνευσαν το Βιβλίο-Δίαυλο. Μία οδός που μπορείς να ακολουθήσεις για την συνέχεια είναι να διαβάσεις άλλα εκδοτικά προϊόντα, στα οποία συμμετέχει ο συγκεκριμένος εμπνευστής και μπορείς να τα αναζητήσεις στην ιστοσελίδα Κοινωνία Γνώσης.

5. Το κάθε Βιβλίο-Δίαυλος είναι Σύμβουλός σου σε ορισμένες κατηγορίες θεμάτων και σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις σωστά τα θέματα που σε απασχολούν. Μπορεί επομένως να συμβουλευθείς το Βιβλίο-Δίαυλο που διάβασες ή να απευθυνθείς σε άλλο Σύμβουλο της ίδιας κατηγορίας θεμάτων με αυτό.

Παραδείγματα εφαρμογής της Μεθόδου:

Πρώτο παράδειγμα

Βλέπουμε όλα τα Βιβλία-Διαύλους που διατίθενται από το Βιβλιοπωλείο Δίαυλος και διαλέγουμε το «Η Κατάθλιψη προκαλείται από την έλλειψη Διανοίας».
Το διαβάζουμε μία φορά προσεκτικά.

Ο εμπνευστής του βιβλίου είναι ο Ασκληπιός, που του έχουμε ιδιαίτερη συμπάθεια. Επειδή είναι Σύμβουλος σε προσωπικά θέματα, του θέτουμε τα σοβαρότερα προσωπικά μας προβλήματα. Διαβάζοντας κάθε τόσο και από λίγο το βιβλίο που ενέπνευσε ο Ασκληπιός, αποκτάμε πρωτότυπες ιδέες και απαντήσεις στα θέματα που μας απασχολούσαν.
Μπορούμε, ψάχνοντας στην ιστοσελίδα, να βρούμε όλο το υλικό που έχει σχέση με το βιβλίο που διαβάσαμε, όπως πχ η Συλλογή «Πως αντιδρώ σε μια κοινωνία γεμάτη Κατάθλιψη» και η Σειρά «Ας πολεμήσουμε την κατάθλιψη, τη μάστιγα του αιώνα».
Όταν εξαντλήσουμε όλες τις πληροφορίες που διατίθενται στο Βιβλιοπωλείο για το συγκεκριμένο βιβλίο, έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο του βιβλίου.
Συνεχίζουμε με οποιοδήποτε άλλο εκδοτικό προϊόν της ιστοσελίδας.

Δεύτερο παράδειγμα

Ξεκινάμε την Μέθοδο με την ανάγνωση του Βιβλίου-Διαύλου «Τα στοιχεία που ζωογονούν τη Διάνοια».
Ερχόμαστε σε επαφή με την Σειρά «Ας πολεμήσουμε την κατάθλιψη την μάστιγα του αιώνα», στην οποία το παραπάνω βιβλίο ανήκει. Διαβάζοντας την Σειρά, αποκτάμε μία συνολική εικόνα για το διαχρονικό ζήτημα που πραγματεύεται.
Έχοντας εξαντλήσει την μελέτη αυτού του θέματος, μπορούμε να συνεχίσουμε την Μέθοδο με την επιλογή ενός άλλου εκδοτικού προϊόντος, που θα μελετάει ένα διαφορετικό ζήτημα.

Τρίτο παράδειγμα

Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος του Βιβλίου-Διαύλου «Το Σύγχρονο Ελληνικό θαύμα».
Μου άρεσε τόσο πολύ, που το διάβαζα συνέχεια.

Δεν είχα διάθεση να διαβάσω τίποτα άλλο στο οποίο να συμμετείχε βιβλίο εμπνευσμένο από τον Σωκράτη. Ικανοποίησα έτσι τις ανάγκες μου εκείνης της περιόδου και έριξα το βάρος μου στο να εφαρμόσω τις ωραίες ιδέες που μου ήρθαν στο μυαλό για καινοτομίες και αλλαγές στο επάγγελμά μου.
Συνέχισα την Μέθοδο με ένα επόμενο Βιβλίο

Τέταρτο παράδειγμα

Από μικρός αγαπούσα και θαύμαζα τον Αριστοτέλη. Διάλεξα αμέσως το βιβλίο του, «Μορφές της Λογικής στην Σύγχρονη Εποχή» και το διάβασα χωρίς να πάρω αναπνοή.
Διαβάζω κάθε μέρα και από λίγες σελίδες, ξεκινώντας τυχαία από τη σελίδα στην οποία ανοίγει καθώς το πιάνω στα χέρια μου.

Δεν έχω τελειώσει. Η ανάγνωσή του μου προσφέρει διαρκώς και καινούργιες ιδέες που είναι κατά κύριο λόγο επαγγελματικές, αλλά επεκτείνονται και στην προσωπική και οικογενειακή μου ζωή.

Πέμπτο παράδειγμα

Η ιστοσελίδα μου δημιούργησε ένα μεγάλο σεβασμό και προτίμησα να διαβάσω ένα βιβλίο που δεν είχε συγκεκριμένο πρόσωπο σαν εμπνευστή. Εμπνευστής του ήταν η Συλλογική Διάνοια των Ελλήνων.
Διάλεξα το βιβλίο «Η Ψυχική Υγεία», γιατί βρίσκω ότι είναι το πιο σημαντικό θέμα της εποχής μας και ήθελα να βρω μια άκρη να το εξετάσω για τον εαυτό μου.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι υπάρχει ξεχωριστά η Ψυχή των Ελλήνων και διάβασα παράλληλα τη Σειρά με τον ίδιο τίτλο.
Ασχολούμαι με αυτά τα δύο εκδοτικά προϊόντα, πότε διαβάζω το ένα και πότε το άλλο. Έχω πολύ καιρό ακόμα μέχρι να πω ότι καλύφθηκαν οι ανάγκες μου και να αλλάξω ανάγνωσμα.

Έκτο παράδειγμα

Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος «Η ειρηνική επανάσταση των διανοουμένων» γιατί δεν πίστευα ότι οι διανοούμενοι μπορούν να κάνουν επανάσταση και γιατί δεν πιστεύω στις ειρηνικές επαναστάσεις.
Πήρα το βιβλίο και το διαβάζω μανιωδώς. Και έχω προμηθευτεί και όλες τις Συλλογές και τη Σειρά στις οποίες το βιβλίο συμμετέχει. Κάνω το εξής:

Διαβάζω το βιβλίο και σε διάφορα σημεία πετάγομαι στις Συλλογές ή στη Σειρά και διαβάζω αποσπάσματα που πιστεύω ότι συνδέονται μεταξύ τους. Μέχρι στιγμής, μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι δεν έχω εντοπίσει αντιφάσεις. Συνεχίζω.

Έβδομο παράδειγμα

Είχα μαύρα μεσάνυχτα για το τι είναι η Αγάπη. Εντυπωσιάστηκα από τον τίτλο «Η Αρχή των ρευστών όπως η Αγάπη».
Είμαι στη μέση του βιβλίου. Διαβάζω και όλες τις Συλλογές που συμμετέχει.

Δεν είμαι ακόμα ικανοποιημένος από την κατανόησή μου στο θέμα.
Πήρα ένα βιβλίο αποφθεγμάτων με αυτό το αντικείμενο και έγραψα τις ερωτήσεις στις οποίες τα αποφθέγματα έρχονταν σαν απάντηση. Στη συνέχεια, πήρα το Βιβλίο-Δίαυλο και με βάση ότι περιείχε προσπάθησα να απαντήσω στα ερωτήματα που είχα γράψει. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχω κατασταλάξει σε μερικά τουλάχιστον θέματα.

Όγδοο παράδειγμα

Αυτό που διάβασα σε μία διαφημιστική καταχώριση για  το Βιβλιοπωλείο Δίαυλος δεν το πίστεψα, ότι υπήρχε δηλαδή βιβλίο που ήταν όλες οι παράγραφοι ενός Βιβλίου-Διαύλου, τοποθετημένες όμως από το τέλος προς την αρχή. Πήρα την επαυξημένη έκδοση του Βιβλίου-Διαύλου «Οι Ψυχικές Δυνάμεις» και το διαβάζω με όλους τους δυνατούς τρόπους. Δεν μπορώ να πω τίποτα συγκεκριμένο εκτός από το ότι το βρίσκω εποικοδομητικό για την σκέψη μου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Θεωρητική τεκμηρίωση της εφαρμογής της Μεθόδου

Για να έρθει κάποιος σε επαφή με την Μέθοδο και να την εφαρμόσει για τις δικές του ανάγκες πρέπει να αρχίσει να διαβάζει Βιβλία-Διαύλους.
Αυτό μπορεί να γίνει με 10 τρόπους, οι οποίοι περιλαμβάνονται όλοι στην ιστοσελίδα www.kinoniagnosis.com.

1ος τρόπος
Προσέγγιση της Ορατής πραγματικότητας.
Να μην βάλει καμία προϋπόθεση. Να διαλέξει ένα βιβλίο, βλέποντας μόνο τίτλους, χρώματα, σύμβολα και να ξεκινήσει την ανάγνωση των Βιβλίων-Διαύλων από αυτό. Και όπου τον βγάλει αυτή η επιλογή.

2ος τρόπος
Προσέγγιση της Συμπαντικής Ολοκλήρωσης.
Στον αντίποδα του 1ου τρόπου, μπορεί να έχει διατυπωμένο ένα συγκεκριμένο και πολύ σοβαρό ερώτημα, όπως π.χ. «Πρέπει να αναζητήσω επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό;». Και για να το αντιμετωπίσει να διαλέξει το πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο μέσο για την εφαρμογή της Μεθόδου, που είναι η ανάγνωση μιας Σειράς.

3ος τρόπος
Προσέγγιση της Ιδεολογικής Συγκρότησης.
Επειδή όλοι οι τρόποι καταλήγουν στο διάβασμα Βιβλίων-Διαύλων, μπορεί να κάνει την σκέψη ότι πρέπει να διαλέξει από τα 37 διαθέσιμα Βιβλία-Διαύλους αυτό που η κεντρική ιδέα του ταιριάζει περισσότερο και μέσω αυτού να αξιοποιήσει όλους τους τρόπους εφαρμογής της Μεθόδου. Θα ονομάσουμε αυτόν τον τρόπο, τρόπο του «Αγαπημένου Βιβλίου» και σημαίνει ότι θα διαβάσει αρκετά Βιβλία-Διαύλους μέχρι να εντοπίσει το αγαπημένο του.

4ος τρόπος
Προσέγγιση των Πεδίων Συνείδησης.
Μπορεί να βρει ελκυστικό το θέμα που πραγματεύεται μια Συλλογή. Πχ. «Το Μέλλον που μπορούμε να κτίσουμε» και να ξεκινήσει διαβάζοντας μια ωραία μελέτη, η οποία τον ενδιαφέρει και δεν μπορεί εύκολα να βρίσκει βιβλιογραφία με παρεμφερές περιεχόμενο. Παράλληλα εμφανίζεται πλήθος δυνατοτήτων για συγκεκριμένες εφαρμογές. Έτσι, ξεκινώντας από κάτι που τον συγκινεί και του είναι χρήσιμο, έχει άμεση πρόσβαση σε 3-7 Βιβλία-Διαύλους που συγκροτούν συνήθως μία Συλλογή. 

5ος τρόπος
Προσέγγιση των Χρονικών εκδοχών.
‘Ένας ενδιαφέρων τρόπος επικοινωνίας με την Μέθοδο είναι τα Βιβλία Αποφθεγμάτων, γιατί είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ξεφυλλίζοντας ένα Βιβλίο Αποφθεγμάτων, πράγμα που είναι ευχάριστο για πολλούς, καταλήγεις σε συμπεράσματα για ένα θέμα που σε ενδιαφέρει, τα οποία προκύπτουν από τα αποφθέγματα με τη σειρά που επέλεξες να τα διαβάζεις στη συγκεκριμένη χρονική εκδοχή και τα οποία στην συνέχεια σε κατευθύνουν στην ανάγνωση Βιβλίων-Διαύλων με σχετικό περιεχόμενο.

6ος τρόπος
Προσέγγιση της Καθολικής πραγματικότητας.
Μπορεί να χρειάζεται να μπεις στον μαγικό κόσμο της Μεθόδου, για να κάνεις μια κίνηση προστασίας από την κατάθλιψη. Το κύριο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που τον γυροφέρνει η κατάθλιψη είναι ότι αρνείται να το παραδεχθεί και επομένως αρνείται να αντιδράσει. Για να τον διευκολύνει, το Αντικαταθλιπτικό Πακέτο Βιβλίων περιέχει όλες τις δυνατότητες για εφαρμογή της Μεθόδου: Βιβλία-Διαύλους, Σειρά, Συλλογές, Βιβλία Αποφθεγμάτων, Πληροφοριακά e-books, Εμπνευστές, Συμβούλους. Κάποιο τρόπο θα μπορεί να αξιοποιήσει, αφού όλοι βρίσκονται μπροστά του, σε σφαίρα που περικλείει καθολικά την πραγματικότητα.

7ος τρόπος
Προσέγγιση της Αυτοδύναμης σκέψης.
Για ορισμένα θέματα, που είναι πολύ σοβαρά και για τα οποία κυκλοφορούν πολλές πρόχειρες απόψεις και λαϊκές δοξασίες, όπως η Ψυχή των Ελλήνων, χρειάζεται μια γνωστική ενίσχυση του κάθε Βιβλίου-Διαύλου της Σειράς, με τα βιβλία της Επαυξημένης του ‘Έκδοσης, που φτιάχνουν τελικά μια έκδοση 10 βιβλίων, με 1ο βιβλίο από τα 10, το Βιβλίο-Δίαυλο. Στην περίπτωση αυτή ο τρόπος εφαρμογής της Μεθόδου είναι η θεαματική αύξηση της γνώσης, που εμπεριέχεται σε ένα Βιβλίο-Δίαυλο και η διαμόρφωση νέων πρωτότυπων και αυτοτελών σκέψεων.

8ος τρόπος
Προσέγγιση του Πολυμορφικού χώρου.
Ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στον μαγικό χώρο της Μεθόδου με τις πολλές μορφές είναι το διάβασμα Πληροφοριακών e-books, που προκύπτουν από τους προλόγους των Συλλογών. Είναι σαν να παρακολουθείς μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα το θέμα μιας Συλλογής και συνομιλητές τα Βιβλία-Διαύλους της Συλλογής. Στη συνέχεια μπορείς να διαλέξεις για διάβασμα το συνομιλητή (το Βιβλίο-Δίαυλο δηλαδή), που σου άρεσε περισσότερο.

9ος τρόπος
Προσέγγιση της Αντιληπτής πραγματικότητας.
Όλους τους Εμπνευστές των Βιβλίων-Διαύλων τους γνωρίζουμε από το έργο που παρήγαγαν τότε που ζούσαν στην γη και αποτελούν πρότυπα, που προκαλούν τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας. Μπορούμε να διαλέξουμε ένα Βιβλίο-Δίαυλο, που η αντίληψή μας για αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι το έχει εμπνεύσει μια ιστορική προσωπικότητα που μας γοητεύει. Ξεκινώντας από αυτό το Βιβλίο-Δίαυλο, ξετυλίγουμε το κουβάρι της εφαρμογής της Μεθόδου.

10ος τρόπος
Προσέγγιση της Κατανοητής πραγματικότητας.
Εφόσον έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια ένα πρόβλημα που μας απασχολεί κατά προτεραιότητα, το κατατάσσουμε ανάλογα με την κατηγορία στην οποία κατανοούμε ότι ανήκει το θέμα του. Είναι δηλαδή προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, πνευματικής αναζήτησης, πνευματικής καθοδήγησης ή τέλος κοινωνικής προσφοράς δια της εργασίας. Στην συνέχεια βρίσκουμε 1 ή περισσότερα Βιβλία-Διαύλους, που λειτουργούν σαν Σύμβουλοι σε αυτήν την κατηγορία.


 

­


Θα μας βρείτε στα δίκτυα: